Heart Heroes redt levens!

Hartaanval: de Aische afgevaardigde redt een leven

Hartaanval: de Aische afgevaardigde redt een leven

Lees het volledige artikel op https://www.lavenir.net/regions/namur/sports/2024/01/15/malaise-cardiaque-la-deleguee-daische-a-sauve-une-vie-L2YJZJMN55AIDB46I6YHB3JLZ4/

Toen FCO-speler Thibaut Marot zondagmiddag in elkaar zakte op het veld van Aischen, reageerde Carine Leclercq onmiddellijk. De Aischen-afgevaardigde rende de jonge verdediger te hulp en besefte dat hij een hartaanval had. Ik ben opgeleid als verpleegster,” zegt ze, “dus ik begon meteen te reanimeren en riep om de defibrillator en een ambulance. De keeper van FCO stond al naast hem en dacht dat hij een epileptische aanval had. Maar hij ademde niet meer”.

Gelukkig ondernam Carine Leclercq de juiste actie om Thibauts leven te redden. “Maar ik wil benadrukken dat ik niet alleen was. Het was een collectieve actie en ik hoefde niemand iets te vragen. Verschillende van ons gingen om beurten door met de hartmassages totdat de spoedartsen arriveerden. De AED arriveerde ook heel snel. Eerlijk gezegd ging alles vanzelf, zonder al te veel paniek.
Carine kan dit niet genoeg benadrukken. Zonder de defibrillator in de club was er waarschijnlijk een tragedie gebeurd. “En vooral zonder de training, benadrukt ze. Je hebt een AED nodig in elke sportclub, maar je hebt ook training nodig. Gelukkig kon ik dat tien dagen eerder doen bij Aische. Daardoor kon ik de juiste dingen doen en niet in paniek raken. Ook al vertelt het apparaat je alles wat je moet doen, als het echt gebeurt, is het geruststellend om te weten hoe het werkt. We moesten hem nog vier keer shocken voordat er hulp kwam.”

Getuigenissen